Detektívregények, novellák és színdarabok egy helyen

The Agatha Christie Mission

The Agatha Christie Mission

A.C. Nr.11. - A hét számlap rejtélye

2013. augusztus 16. - mókuslekvár

Seven_Dials______jpg_235x600_q95.jpgAzt hiszem, ez a könyv biztosan benne lesz a legnagyobb meglepetések között. De kezdem az elején. A hét számlap rejtélye 1929-ben jelent meg, krimi, de kissé kalandregény beütéssel. Nem olvastam még. Ezer éve megvan, talán az elsők egyike volt a polcomon, de amikor elkezdtem, nem tetszett, és soha többé nem is vettem kézbe. Ez azt hiszem már a harmadik ilyen könyv, amit nem olvastam, és azt kell mondjam, öreg hiba, hogy ezeket eddig kihagytam. Persze most jó, hiszen legalább van némi új a nap alatt. 

Nos, már a B4 elolvasása meglepett. A történet ugyanis Lord Caterham vidéki kastélyában, a gyönyörűséges Chimney-ben játszódik. Legalábbis részben, az első tragédia itt történik. Bundle, a lord lánya, aki a Chimney titka című könyvben mellékszerepet kapott (bár lényegeset) és Bill (aki hasonló szerepben pompázott) a két főszereplő, meg persze új figura is akad jó néhány. 

A sztoriról: Lord Caterham bérbe adja kastélyát, egy acélmágnásnak, aki a két éves bérlet utolsó napjait tölti. Épp vendégség van a házban, sok külügyes fiatal srác, egy pár leányzó és a felesége persze. Az egyik fiatalember kimondottan későn kelő, ezért a többiek meg akarják tréfálni: 8 darab ébresztő órát állítanak az éjjeli szekrényére. A szerencsétlen azonban nem ébred fel soha többé. A történteket Bundle kezdi el felgöngyölíteni, aki majdnem elgázol egy fickót az úton. A férfi meghal, de mint később kiderül: lelőtték. Bundle veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetekbe bonyolódik, két ifjú külügyes és az első elhunyt húga pedig segít neki. Megjelenik persze Battle felügyelő, aki egyáltalán nem ostoba. Soha. Néha pontosan úgy jár el, ahogy Poirot tenné. Kell az ész a regénybe, nyilvánvaló. Az ember kimondottan meg is kedveli a szűkszavú, megfontolt, robosztus rendőrfelügyelőt. 

Na és a vége! Azt hiszem az elmúlt idők tapasztalatai alapján ez az egyik legmegdöbbentőbb végű Agatha-krimi. De komolyan. Amikor végigzongorázol minden lehetőséget, és ugyan tudni nem tudsz semmit, de már mindent elképzeltél, és azt gondolod nem érhet meglepetés... na akkor minden a feje tetejére áll, és ugyanakkor értelmet nyer. Libabőrös lettem tőle, komolyan mondom. Szóval az ajánlatom: Chimney titka és utána ez. Rendkívül sajnálom, hogy Virginiáról és Mr. Cade-ről, alias fogalmam-nincs-mi-a-neve hercegről nem esik említés, színesítette volna a sztorit. Nyilván azóta király és királynő lettek Hercoszlovákiában és élik világukat a szép Ekartesben :) 

Száz szónak is egy a vége: 7 fánk! 7_fank.png

A bejegyzés trackback címe:

https://agathachristiemission.blog.hu/api/trackback/id/tr955464028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása